Så använder du gamification för att öka användaraktivitet

Publicerad av Lucas Rosvall

Software Engineer

Undrar du hur du kan få dina appanvändare att återvända gång på gång? Om du har en app eller tjänst vet du förmodligen hur svårt det kan vara att behålla användare. Idag slåss vi om användarnas tid och uppmärksamhet mer än någonsin, och det är här som gamification kommer in i bilden.

Genom att integrera spelmekaniker i din app kan du skapa en roligare, mer engagerande användarupplevelse. Det lockar nya användare och håller dem lojala.

I denna artikel kommer vi att utforska flera konkreta tips och strategier för hur du kan implementera gamification i din app eller tjänst och därmed maximera engagemanget.

gamification

1. Skapa en engagerande användarupplevelse

Gamification handlar mycket om att göra upplevelsen så engagerande som möjligt. Enligt Gartner spenderar 89% av användarna mer tid på appar med gamifierade element som belöningar och utmaningar.

Hur kan man skapa en mer engagerande användarupplevelse? Här kommer några tips:

 • Poängsystem: Uppmuntra användarna med poäng för varje uppgift de genomför. Det kan vara så enkelt som att de erhåller poäng när de avslutar en artikel.
 • Nivåer: Introducera nivåer som användarna kan avancera genom när de samlar poäng. Varje ny nivå kan erbjuda nya utmaningar och belöningar.
 • Badges: Tilldela badges för specifika prestationer, som att logga in varje dag under en vecka eller slutföra en viss uppgift ett visst antal gånger.

2. Motivera användare med belöningar

Att ge användarna belöningar är ett annat sätt att hålla användare motiverade. Hur kan du motivera dina användare att fortsätta använda din app? Ett sätt är att skapa belöningssystem för slutförda uppgifter och uppnådda mål.

Här kommer några tips på hur man kan belöna en användare i en app eller tjänst:

 • Virtuella valutor: Använd en virtuell valuta som användarna kan tjäna och spendera i appen.
 • Fysiska belöningar: Om möjligt, erbjuda fysiska belöningar som presentkort eller rabatter för att uppmuntra användarna ytterligare.
 • Exklusivt innehåll: Låsa upp exklusivt innehåll som bara är tillgängligt för användare som har nått vissa mål eller nivåer.

3. Använd tävlingar för att driva engagemang

Tävlingar och leaderboards kan skapa en känsla av konkurrens som vanligtvis brukar driva engagemang. Detta kan göras genom att inkludera tävlingar där användarna kan tävla mot varandra eller mot sig själva.

Här kommer några konkreta tips på hur du kan införa tävlingsmoment.

 • Leaderboards: Visa användarnas poäng på en leaderboard för att uppmuntra tävlingsanda.
 • Veckotävlingar: Anordna veckotävlingar där användarna kan tävla om att få högsta poäng.
 • Utmaningar: Varför inte introducera utmaningar där användarna tävlar om priser eller badges? Det kan öka deras motivation avsevärt.

4. Integrera sociala element

Vi människor är sociala varelser som trivs i gemenskap med andra. Att skapa en känsla av gemenskap kan därför vara effektivt för att maximera användarengagemanget i din app.

En undersökning av TalentLMS visar exempelvis att 81% av deltagarna känner sig mer socialt kopplade när gamification används. Genom att integrera sociala funktioner kan du stärka engagemanget och göra användarupplevelsen mer tillfredsställande.

Här är några konkreta sätt att integrera sociala element i din app:

 • Delningsfunktioner: Låt användarna dela sina framsteg och prestationer på sociala medier.
 • Samarbetsutmaningar: Skapa utmaningar där användarna kan samarbeta för att nå gemensamma mål.
 • Community-funktioner: Bygg in forum eller chattfunktioner där användarna kan diskutera sina framsteg, utbyta tips och motivera varandra.

5. Implementera feedback-loopar

Feedback är en central del av att förstå och förbättra användarupplevelsen i din app. Genom att använda gamification för att samla in strukturerad feedback kan du anpassa och optimera din app baserat på deras behov och preferenser.

En kontinuerlig dialog med användarna håller dig uppdaterad om förbättringsområden, vilket ökar engagemang och lojalitet.

Här är några konkreta tips för att implementera effektiva feedback-loopar i din app:

 • Regelbunden feedback: Be användarna om feedback regelbundet genom enkäter eller betygssystem. Att fråga användarna vad de tycker om nya funktioner direkt efter att de använt dem kan ge insiktsfull information.
 • Användardriven förbättring: Implementera användarnas förslag och kommunicera dessa förändringar tillbaka till dem. Detta visar att du värdesätter deras åsikter och är engagerad i att förbättra deras upplevelse.
 • Analysera data: Använd dataanalys för att förstå hur användarna interagerar med gamification-elementen och justera dem därefter. Till exempel kan du se vilka typer av belöningar som är mest effektiva eller vilka utmaningar som användarna finner mest engagerande.

6. Öka användarnas lojalitet

Att bygga långsiktig lojalitet hos användarna är avgörande för att din app ska lyckas på marknaden. Genom att använda gamification kan du skapa en engagerande och motiverande användarupplevelse som gör att användarna återvänder till din app gång på gång.

En undersökning av TalentLMS visade att 87% av användarna känner en ökad känsla av tillhörighet och engagemang när gamification implementerades i en applikation.

Här är några konkreta strategier för att öka användarnas lojalitet genom gamification:

 • Dagliga belöningar: Introducera dagliga belöningar för att uppmuntra daglig användning av appen.
 • Långsiktiga mål: Skapa långsiktiga mål och belöningar som användarna kan arbeta mot över tid. Detta kan inkludera veckovisa eller månadsvisa utmaningar som kräver kontinuerlig användning och engagemang för att slutföra.
 • Personalisering: Använd data om användarnas beteende för att erbjuda personliga belöningar och utmaningar. Detta kan inkludera anpassade rekommendationer, personliga utmaningar och belöningar som känns relevanta för dem.

Dessa gamification-strategier skapar en engagerande användarupplevelse som attraherar och behåller användare.

En annan bonus är att de kan hjälpa din app att sticka ut på en konkurrensutsatt marknad.

Fler artiklar

Vad kostar det att utveckla mjukvara?

Mjukvara kan kosta allt från några tusenlappar till flera miljoner kronor att utveckla. I denna artikel går vi igenom vad som påverkar kostnaderna för...

Fortsätt läsa

Vad är en PoC (Proof-of-Concept)?

Varför behöver du en AI-policy? Jo, för att fatta svåra beslut, säkerställa att AI används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, och för att stötta ...

Fortsätt läsa

Vill du se dina idéer bli verklighet?

Med Fiive som din partner får du inte bara expertis, utan ett engagerat stöd för att växa och leda din bransch.

Kontor


 • Kungsgatan 4
  411 19 Göteborg