5 största utmaningarna som techstartup – och hur du övervinner dem

Publicerad av Lucas Rosvall

Software Engineer

Som nystartat teknikföretag finns det många hinder som man ställs inför. Det kan vara allt från begränsade resurser och hur man skalar en digital lösning, till hur man garanterar att sin tekniska lösning är säker.

I denna artikeln utforskar vi de fem vanligaste tekniska utmaningarna som startups står inför. Från skalbarhet och teknisk skuldsättning till datasäkerhet, rätt teknikval, och att bygga ett starkt teknikteam.

1. Skalbarhet

Skalbarhet är avgörande när antalet användare växer från 10 till 10 000 och kravet på arbetsbelastningen ökar. Systemet måste kunna hantera en expansion i antalet användare utan att det går ut över kvaliteten eller prestandan.

För startups är skalbarheten därför en kritisk komponent. Man måste kunna möta en stigande efterfrågan snabbt och effektivt, men utan att göra för stora initiala investeringar i teknisk infrastruktur.

Men hur kan en startup då uppnå detta?

En lösning är att använda molnbaserade lösningar som Azure, GCP eller AWS. Dessa system kan automatiskt skalas upp eller ner baserat på användarbehov, vilket minskar både de inledande kostnaderna och systemets komplexitet.

En annan lösning är att använda sig av en mikrotjänst-arkitektur. Genom att dela upp din applikation i mindre, oberoende tjänster kan varje del skalas efter behov.

2. Teknisk skuld

Som startup är det avgörande att snabbt nå marknaden, vilket kallas "time-to-market". Detta kan däremot leda till att många startups tidigt ackumulerar teknisk skuld. När man snabbt försöker lösa dagens problem kan långsiktiga överväganden förbises, vilket i sin tur leder till framtida problem.

Teknisk skuld uppstår nämligen när kortsiktiga lösningar i utvecklingen leder till mer underhåll och uppdateringar längre fram. Denna skuld kan på sikt bromsa er innovation, öka risken för fel och påverka er förmåga att växa.

Det finns dock strategier för att förebygga teknisk skuld. Automatiserade tester är exempelvis avgörande för att kontinuerligt validera kodkvalitet och funktionalitet, medan linters kan användas för att upprätthålla kodstandarder och tidigt upptäcka problem.

Att bygga en stabil CI/CD-pipeline är också väldigt effektivt för att snabbt kunna publicera nya uppdateringar.

3. Datasäkerhet

Det är inte ovanligt att många startups initialt underskattar vikten av robust datasäkerhet. Detta kan däremot leda till många allvarliga problem som dataintrång och minskat kundförtroende.

Ett vanligt misstag är exempelvis att man inte regelbundet uppdaterar sina system eller att man försummar grundläggande säkerhetsåtgärder som kryptering.

Det är däremot otroligt viktigt att man satsar på sin datasäkerhet. Förutom att investera i säkerhetslösningar som kryptering och brandväggar, vilket är grundläggande för att skydda känslig information.

Det finns också flera säkerhetstjänster som är både prisvärda och effektiva. Cloudflare är exempelvis ett väldigt bra verktyg. De erbjuder flera säkerhetstjänster, såsom ett försvar mot DDoS-attacker m.m. till ett riktigt bra pris.

4. Rätt teknikval

Att välja rätt teknologi är en av de största utmaningarna för en startup. Även om teknikvalet ofta kan verka oviktigt, som i valet av teknikstack, är det avgörande att göra medvetna beslut för att undvika framtida problem som höga kostnader, minskad effektivitet eller svårigheter att skala produkten.

För att göra välgrundade teknikval bör du först och främst definiera era behov. Det är viktigt att förstå vilka specifika problem som tekniken behöver lösa och vilka funktioner som är de viktigaste.

Det är även klokt att prioritera teknik som har en stark community och support. En aktiv användarbas och tillgång till god support kan göra stor skillnad när det uppstår tekniska problem eller när man behöver hjälp med vidareutveckling.

Slutligen, överväg kostnaden. Open-source-lösningar kan vara ett utmärkt alternativ som erbjuder mycket av samma funktionalitet som dyrare programvaror utan de stora initiala kostnaderna.

5. Locka talang och teambyggande

Att attrahera och behålla talanger börjar med att förstå vilka personer du vill ha i ditt företag. Börja med att fundera över vad dina potentiella medarbetare värderar högt och erbjud sedan sådana förmåner.

Många tekniker söker företag som erbjuder mer än bara en konkurrenskraftig lön. Optioner, flexibla arbetstider och distansarbete är exempel på förmåner som kan locka talanger. En öppen och innovativ företagskultur som främjar kontinuerligt lärande kan också vara avgörande.

Karriärutveckling spelar också en central roll i att behålla de bästa talangerna. Att investera i regelbunden utbildning visar exempelvis på att du värdesätter dina anställda.

Är du i en startup som kämpar med någon av dessa tekniska utmaningar? Behöver du hjälp med att skala din teknik, säkra dina system eller välja rätt teknologier för din verksamhet? Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig att navigera i dessa utmaningar.

Fler artiklar

Vad kostar det att utveckla mjukvara?

Mjukvara kan kosta allt från några tusenlappar till flera miljoner kronor att utveckla. I denna artikel går vi igenom vad som påverkar kostnaderna för...

Fortsätt läsa

Vad är en PoC (Proof-of-Concept)?

Varför behöver du en AI-policy? Jo, för att fatta svåra beslut, säkerställa att AI används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, och för att stötta ...

Fortsätt läsa

Vill du se dina idéer bli verklighet?

Med Fiive som din partner får du inte bara expertis, utan ett engagerat stöd för att växa och leda din bransch.

Kontor


  • Kungsgatan 4
    411 19 Göteborg