10 effektiva verktyg som varje DevOps-team bör överväga

Publicerad av Lucas Rosvall

Software Engineer

Hur avgörande är rätt verktyg inom DevOps? Ganska betydande skulle vi säga. Det är otroligt viktigt att ha rätt verktyg som smidigt kan integreras i dina utvecklings- och driftsprocesser.

Dessa DevOps-verktyg kan nämligen vara kritiska komponenter för att automatisera arbetsflöden, förstärka samarbetet i organisationen och ge en ögonblicklig översikt av systemets hälsa.

I den här artikeln dyker vi djupt ner i 10 verktyg som vi anser att varje DevOps-team bör överväga för att fortsätta effektivisera sin verksamhet.

1. Jenkins: CI/CD

Jenkins är en öppen källkods-automationserver, som används mycket inom CI/CD. Men varför?

Tänk dig att du vill bygga en bro med många flera komplexa delar av din applikation. Jenkins fungerar då som din projektledare som säkerställer att varje del testas (Continuous Integration) och levereras korrekt (Continuous Delivery).

De har också ett stort utbud av plugins – allt från Git-integration till byggnadsnotifieringar – som gör att du kan sätta ihop skräddarsydda lösningar för nästan varje behov.

Till exempel hade du kunnat visualisera dina CI/CD-flöden på ett intuitivt sätt, vilket ger både nybörjare och veteraner en enkel översikt.

2. Docker: Containerisering

När man utvecklar en ny applikation stöter man nästan alltid på problemet att applikationen fungerar i en miljö men inte i en annan. Hur många gånger har du inte hört uttrycket “Men det fungerar bra på min dator”? Det är här som Docker kommer in i bilden.

Genom att skapa en "container", vilket fungerar lite som en “isolerad burk” för din applikation - säkerställer Docker att din applikation fungerar konsekvent över alla möjliga miljöer.

Till exempel, tänk dig att du utvecklar en app med Python 3.8, men produktionsmiljön kör sedan tidigare i Python 3.6. Med Docker kan du då "förpacka" din app med Python 3.8 och alla dess beroenden, för att säkerställa att den körs korrekt oavsett var.

3. Kubernetes: Container Orchestration

Föreställ dig nu att du skapat hundratals Docker-containers som behöver kommunicera, skala upp/ner och återhämta sig om något går fel. Att hantera dem manuellt skulle vara en mardröm, men som tur är finns Kubernetes.

Kubernetes fungerar nämligen som en dirigent för din container-orkester, vilket säkerställer att allt fungerar bra tillsammans.

Till exempel, om en av dina tjänster upplever en plötslig spik i trafiken, kan Kubernetes automatiskt skala upp antalet containers för den tjänsten för att hantera belastningen, och sedan skala ner dem när toppen avtar.

4. Terraform: Infrastruktur som kod

Att använda Terraform är som att ha en arkitektritning för hela ditt digitala datacenter. Istället för att manuellt klicka runt i molntjänsters gränssnitt eller använda skräddarsydda skript, låter Terraform dig beskriva exakt hur din infrastruktur ska se ut i en textfil (kallad en "HCL"-fil).

För att vara mer konkret, låt oss ge dig ett exempel. Tänk dig att du vill upprätta en server, ett databas-kluster och ett nätverk. Istället för att göra det manuellt, kan du skapa en Terraform-fil som detaljerat beskriver varje komponent och dess konfiguration.

Med ett enda kommando, kan du sedan rulla ut hela denna infrastruktur automatiskt till molnet. Detta säkerställer inte bara snabbhet, utan också att infrastrukturen är konsekvent och felfri varje gång den skapas.

5. Ansible: Konfigurationshantering

Om du ofta behöver konfigurera dina maskiner är Ansible ett riktigt bra verktyg att ha i verktygslådan.

Oavsett om du behöver installera en programvara, uppdatera en konfigurationsfil eller starta en tjänst, erbjuder Ansible en enkel, men kraftfull syntax för att göra jobbet.

Ett konkret exempel: Om du behöver uppdatera en inställning över hundratals servrar, istället för att logga in på varje maskin individuellt, kan du använda Ansible för att göra ändringen åt dig på samtliga maskiner – snabbt, effektivt och felfritt.

6. Prometheus: Övervakning och larm

Prometheus är verktyget för att hålla koll på dina system i produktion. Det övervakar dina applikationer och tjänster i realtid, samlar in prestandadata och larmar dig om något börjar gå snett.

Föreställ dig en webbplats med tusentals användare varje dag. Om serverns svarstid då plötsligt börjar försämras, kommer Prometheus inte bara att varna dig, utan också ge dig detaljerade uppgifter om var flaskhalsen finns, oavsett om det är CPU-användning, minnesbrist eller något annat.

Detta gör det möjligt för DevOps-team att snabbare identifiera och åtgärda problem innan de hinner börja påverka användarna.

7. Grafana: Dashboard och Visualisering

Grafana är ett effektivt verktyg för att omvandla rådata till meningsfulla visuella insikter, som ofta kombineras tillsammans med Prometheus. Med Grafana kan du nämligen skapa interaktiva dashboards som visar allt från systemhälsa till individuella transaktionsdetaljer.

Föreställ dig en komplex mikrotjänstarkitektur: med Grafana kan du på en enda skärm se hur varje tjänst presterar, vilket hjälper dig att direkt identifiera eventuella driftstörningar eller ineffektiviteter.

8. Git: Versionshantering

Om du ännu inte använder Git, borde du helt klart överväga. Det är nämligen inte bara ett versionshanteringssystem; utan det är nästintill grundläggande för modern programvaruutveckling.

Med stöd från plattformar som GitHub och GitLab, blir Git en central hubb för kodförvaring, granskning, och samarbete. Detta gör det i sin tur enklare för utvecklare arbeta på sina egna funktioner eller buggfixar, samtidigt som de integreras med huvudkoden utan några konflikter.

9. Cypress: Automatiserad testning

Automatiserad testning är en väldigt viktig del inom DevOps, och här står Cypress ut som ett effektivt verktyg. Med Cypress kan du skriva automatiserade tester för att testa dina webbapplikationer för att garantera att de fungerar korrekt.

Med Cypress ser du till att varje knapp, länk och formulär på din webbplats fungerar exakt som det ska. Dess intuitiva gränssnitt och realtidsdebugging gör det till ett ovärderligt verktyg för att snabba upp processen att skriva tester.

10. ELK Stacken: Logghantering och analys

Gräver du ofta i loggarna för att upptäcka fel? Det kan ibland vara som att leta efter en nål i en höstack. Men med ELK Stacken blir denna uppgift inte bara hanterbar utan också insiktsfull.

ELK-stacken består av teknikerna Elasticsearch, Logstash och Kibana som har olika syften. Elasticsearch lagrar stora mängder loggdata, Logstash bearbetar dem och förbereder dem för analys, medan Kibana presenterar dem i en visualiserad, sökbar form.

Så, när något går fel eller när du bara vill förstå användarbeteende bättre, gör ELK Stacken det enkelt att dyka djupt in i dina loggar och dra fram värdefulla insikter.

I denna artikel har vi tagit en närmare titt på några av de mest inflytelserika verktygen inom DevOps-landskapet. Från automatisering av arbetsflöden med Jenkins till insiktsfull logghantering med ELK Stack, är det tydligt att rätt verktygsuppsättning kan göra en enorm skillnad i hur effektivt och smidigt ett DevOps-team kan arbeta.

Genom att också lägga ner tid på att förstå och implementera verktyg som dessa kan du säkerställa att din verksamhet kan börja leverera smidigare, effektivare och mer lyckade leveranscykler.

Fler artiklar

Vad kostar det att utveckla mjukvara?

Mjukvara kan kosta allt från några tusenlappar till flera miljoner kronor att utveckla. I denna artikel går vi igenom vad som påverkar kostnaderna för...

Fortsätt läsa

Vad är en PoC (Proof-of-Concept)?

Varför behöver du en AI-policy? Jo, för att fatta svåra beslut, säkerställa att AI används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, och för att stötta ...

Fortsätt läsa

Vill du se dina idéer bli verklighet?

Med Fiive som din partner får du inte bara expertis, utan ett engagerat stöd för att växa och leda din bransch.

Kontor


  • Kungsgatan 4
    411 19 Göteborg