Vikten av digital transformation för framtidens företag

Publicerad av Lucas Rosvall

Software Engineer

Är ditt företag redo för framtiden? Att digital transformation blivit en avgörande faktor för att lyckas är inget nytt. Men vet du varför digital transformation är mer relevant än någonsin idag?

I denna artikel dyker vi ner i digital transformation, utforskar dess kritiska roll i att forma företag som inte bara strävar efter att hålla sig flytande, utan även vill fortsätta dominera.

digital transformation

Vad är digital transformation?

Digital transformation innebär en förändring inom alla företagets affärsområden. Det är en transformation som fundamentalt förändrar hur företaget arbetar och levererar värde till sina kunder.

Det är en process som omdefinierar kontakten med kunder, interna processer, samt affärsmodeller genom att dra nytta av digitala lösningar och data.

Det är också en transformation som innebär mer än att bara byta ut gamla mot verktyg, eller traditionell effektivisering genom verktyg som RPA.

Det handlar snarare om att utnyttja teknik för att skapa nya strategier och lösningar genom innovation som bidrar till bättre kundupplevelser och ökar konkurrenskraften.

Betydelsen av digital transformation

När man pratar om digital transformation är det svårt att inte tänka på Marc Andreessens välkända påståenden från artikeln "Why Software Is Eating the World".

I artikeln tar han upp att mjukvara inte bara skulle förändra tekniklandskapet, utan omforma hela den globala ekonomin. Detta är ett resonemang med en grundläggande princip: Teknikens roll växer sig allt starkare för varje dag.

Innovationsförmågan blir också allt mer avgörande för att överleva. För om man misslyckas med att integrera ny teknik och förnya sig, riskerar man inte bara att bli omsprungen av sina konkurrenter, utan också att helt försvinna från marknaden.

Min syn är också att digital transformation kommer bli allt viktigare framöver. Inte minst på grund av den nuvarande AI-utvecklingen. AI har inte bara börjat förändra hur vi arbetar med data och utvecklar mjukvara, utan också hur vi interagerar med kunder och förbättrar tjänster.

Tidigare har man sagt att “AI är framtiden”, men jag skulle faktiskt säga att det inte är sant. AI är inte framtiden, AI är nuet, och dess roll i den digitala transformationen kommer att vara central.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att digital transformation handlar om mer än bara AI. Generellt sett handlar transformationen snarare om en förändring av företagets kultur, där innovation och digitalisering är centrala delar.

Hur sätter man igång?

Hur börjar man med en digital transformation? Nedan går vi igenom några tips:

  • Börja med ett "varför": Definiera varför ditt företag behöver, eller vill genomgå en digital transformation. Vilka specifika problem eller möjligheter vill du lösa eller springa på?
  • Engagera alla i företaget: Om förändringen ska lyckas behöver den ha stöd genom hela företaget. Se till att hela organisationen är ombord med visionen, och att det finns förebilder högre upp som kan visa vägen.
  • Fokusera på kundupplevelsen: Ett av målen med digital transformation är ofta en förbättrad kundupplevelse. Så det är viktigt att använda data och digitala verktyg för att förstå kundens behov och beteenden bättre.
  • Skapa en innovationskultur: Om en digital transformation ska vara framgångsrik behöver man skapa en kultur där innovation blomstrar. Se därför till att uppmuntra till experimenterande och lärande från misslyckanden. Skapa en miljö där alla känner sig trygga med att utforska nya idéer.
  • Använd data för att ta beslut: Lär dig att samla in, analysera och utnyttja data för att kunna driva innovationen framåt.
  • Var anpassningsbar: Mycket inom digital transformation handlar om att vara agil och flexibel för att enkelt kunna anpassa sig till exempelvis nya teknologier, som AI, eller marknadsförhållanden.
  • Samarbeta med andra företag: Att skapa partnerskap med teknikleverantörer och branschkollegor kan erbjuda en mängd fördelar som kan hjälpa er genom transformationsprocessen. Hör av er till oss på Fiive om ni vill ha hjälp med er digitala transformation.

Fler artiklar

Vad kostar det att utveckla mjukvara?

Mjukvara kan kosta allt från några tusenlappar till flera miljoner kronor att utveckla. I denna artikel går vi igenom vad som påverkar kostnaderna för...

Fortsätt läsa

Vad är en PoC (Proof-of-Concept)?

Varför behöver du en AI-policy? Jo, för att fatta svåra beslut, säkerställa att AI används på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, och för att stötta ...

Fortsätt läsa

Vill du se dina idéer bli verklighet?

Med Fiive som din partner får du inte bara expertis, utan ett engagerat stöd för att växa och leda din bransch.

Kontor


  • Kungsgatan 4
    411 19 Göteborg